- старіщати
- -ріщам, -щаш, Пт.Старішати; робитися старішим.
Словник Лемківскої Говірки. Пиртей П.С. . 2001.
Словник Лемківскої Говірки. Пиртей П.С. . 2001.
отьць — ОТЬЦ|Ь (отьць5000), А с. 1.Отец, один из родителей: изѧславѹ же кънѧзѹ тогда прѣдрьжѧщѹ обѣ власти. и оц҃а своего ˫арослава. и брата своего володимира. ЕвОстр 1056–1057, 294в (зап.); ‹С›тѹдъ оц҃ю. о ненаказании роженааго ѡтъ него. (πατρός) Изб… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
поваръ — ПОВАР|Ъ (41), А с. Повар: по семь ѿ цр҃квьника огнѧ просити. и… поварѹ дати. и тъ ѿ таковаго чьстьнаго огнѧ. сѹща˫а въ поварьници полѣна възгнѣщати. УСт к. XII, 216 об.; поваръ же глѣбовъ именьмь търчинъ изьмъ ножь. и имъ бл҃женааго и закла ˫ако… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
времѧ — ВРЕМ|Ѧ (> 1000), ЕНЕ с. 1.Одна из форм существования материи: Не възможьно оубо рече. вне же врѣмѩ суть в мирѣ быти КР 1284, 358в; второѥ [в троице] ѥдиносоущьствьно оц҃ю и числоу и времени вышьша соуща нарицаѥть (χρόνων) ГА XIII XIV, 222а;… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
а — (56). 1. Объединительный союз. а) Соединяет однородные члены предложения и однородные предложения как смысловое целое: Княземъ слава а дружинѣ! Аминь. 45.(Так читают: Дубенский, Барсов, Перетц, Орлов, Гудзий, Лихачев. Первые издатели, Тихонравов … Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"
вѣдѣти — ВѢ|ДѢТИ (>1000), МЬ, СТЬ гл. 1. Знать что л.: Прѣдъ чюждиими не сътво ри ничьтоже таина не вѣси бо чьто ти сътворѩть (οὐ... γινώσκεις) Изб 1076, 174 об.; не рьвьнѹи славѣ грѣшьника. не вѣси бо како бɤдеть раздрѹшениѥ ѥго. Изб 1076, 175 об.;… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
добро — ДОБР|О 1 (501), А с. 1. Все положительное, хорошее (противоп. зло): Ненавидѩи же добра врагъ. иже и присно боретьсѩ съ рабы б҃жии. и не дасть имъ тако мирьно жити. ЖФП XII, 66в; възискающеи г҃а. не лишатьсѩ вьсего добра. СбТр ХІI/ХІІІ, 123;… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
мълчати — МЪЛЧ|АТИ (221), ОУ, ИТЬ гл. 1.Молчать, безмолвствовать: Иде же п(о)слѹшѧниѥ бɤдеть не изнеси бесѣды. и без ѹма въ пирѣ не мѹдри с‹ѧ›. бѹди ˫ако же вѣды и мълчѧ. (σιωπῶν) Изб 1076, 151 об.; г҃ла томѹ блаженыи. мълъчи чадо и не рьци никомѹ же о… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
невидѣниѥ — НЕВИДѢНИ|Ѥ (21), ˫А с. 1.Слепота: старѣсѧ исакъ и ослѣпоста ѥму очи в невидѣнье Пал 1406, 75а. 2. Погибель: сотона иже есть истiньна˫а тма. и лжа. и пропасть и погибель. како к нему помаваемъ см҃рть и мечь и тма и невидѣнье. зане животу нашему… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
отъдати — ОТЪДА|ТИ (374), МЬ, СТЬ гл. 1.Дать, отдать: вдасть же ѥмѹ и ѡдежю свѣтьлѹ да ходить в неи. бл҃женыи же ѳеодосии… таче съньмъ ю ѿдасть ю нищимъ. ЖФП XII, 30б; аще стѧжить что еп(с)пъ. не можеть или завѣщати ѿ каковыхъ. или ѿдати что комѹ своимъ… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)